Produktion agro/fødevarer

Årø Vingård v/ Jakob Lei

Idéen bag Årø Vingård er selvfølgelig at få lov til at prøve at lave sin helt egen vin på egne druer – at få afprøvet om det kan lade sig gøre at lave en god vin på en lille ø i Lillebæltet.

Årø ligger jo klimamæssigt ikke så ringe – dels er der relativt flere solskinstimer på Årø end inde på fastlandet sommeren igennem, og dels er øen jo ikke plaget af nattefrost i de perioder, som er kritiske for vinavlen – nemlig i det tidlige forår efter at knoppene er sprunget og i efteråret, hvor druerne skal modne og få det optimale indhold af sukker og syre.

Det er også en del af grundidéen at understøtte turistlivet på Årø, ved at kunne tilbyde kvalitetsoplevelser som bl.a. vinsmagning, men også at man på sigt vil kunne købe både egne vine men også andre særlige ø-produkter i vinbutikken.

Det er det turistmæssige aspekt som sikkert har været medvirkende til at der har kunnet opnås støtte til projektet både fra de midler der ligger under §4 i Ø-støtteloven og de EU-midler der administreres af Fødevaredirektoratet – Leader+. Sidstnævnte midler skal understøtte nerværkssamarbejdet omkring fødevareproduktion.

Lidt om 2015

Til næste år håber vi, at der er rigtig meget god vin fra høsten 2014, og vi (Lajla og jeg) har derfor fortsat Ø-butikken på Årø Vingård, ligesom vi fortsat holder vinsmagninger og rundvisninger.

I sæsonen 2015 som starter omkring 1. maj 2015 vil ingen mærke nogen forandring på vingården. Vi har fortsat åbent i Ø-butikken hver dag og laver aftaler om vinsmagninger og rundvisninger indtil næste års vinhøst.