Overnatning, restauration og oplevelse

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune

Historie Haderslev er Haderslevs nye kulturorganisation, sammensat af tre museer og et arkiv, og derfor har Historie Haderslev noget for alle: udstillinger, foredrag, familieaktiviteter, børnearrangementer og meget mere. Historie Haderslev dækker både kunsthistorie, transporthistorie, bygningshistorie samt Haderslevs lokal- og byhistorie.

1. Slesvigske Vognsamling

Slesvigske Vognsamling er hjemsted for næsten 200 vogne, der illustrerer udviklingen i Danmarks og hertugdømmernes transporthistorie samt de mange former for håndværk der knytter sig til fremstilling af vogne. I dag er et bredt udvalg af vogne udstillet i Slesvigske Vognsamlings lokaler, og i værkstedet er det muligt at følge håndværksprocessen ved skabelse af en vogn. Oplev det unikke museum og bliv klogere på hverdagslivet med hest og vogn.

2. Ehlers Samlingen

Ehlers Samlingen er Nordens eneste specialmuseum for lertøj, kunstkeramik og historiske genstande, der spænder over en bred historisk periode. På Ehlers Samlingen kan du opleve både gammelt lertøj, kendte keramikers kunstværker og unikke historiske genstande. Følg lertøjets udvikling gennem et par århundreder og oplev mødet mellem det moderne og det historiske, der afspejler sig både i museets udstillinger og i den historiske bygning.

3. Von Oberbergs hus

Von Oberbergs Hus er en flot gammel bygning fra 1580. Museet fortæller om husets historie samt historien om ejeren, den kendte arkitekt Hercules von Oberberg. Von Oberberg opførte bl.a. Hansborg Slot, slotskirken på Sønderborg Slot og kæmpetårnet på Koldinghus. En speciel attraktion i huset er resterne efter et sjældent vægmaleri fra ca. 1680, som bl.a. viser antikke helte til hest.

4. Historisk Arkiv

Historisk Arkiv beskæftiger sig med Haderslevs historie i form af arkivalier, billeder, film, lyd og andre medier. Vi modtager materialer fra kommunen, virksomheder samt borgere og formidler videre i form af f.eks. bøger, udstillinger, foredrag og quizzer. Arkivet skriver jubilæumsbøger for virksomheder og holder foredrag om byens historie. Historisk Arkiv samarbejder desuden med lokalarkiverne i Haderslev Kommune.

Bent Vedsted Rønne

Arkiv- og museumschef